GENERELLE TIPS

Hold bakkekontakt
* Det beste tipset angående alle typer kjøretøy med hjul får man ofte på kjøreskolen, det er ganske morsomt men allikevel alvorlig, og lyder slik: Hold til enhver tid den sorte, gummierte flaten ned mot bakken.

Dere har god tid
* Dere er på ferie, dere skal ikke stresse – beregn god tid på å komme frem til målet – i den grad dere har et konkret mål. Reisen kan være målet i seg selv, frihet og mulighet til å gjøre ting etter innfallsmetoden er en av styrkene ved bobil.
Dere har alt dere trenger i bobilen, kjøleskap, dusj, seng, toalett. Med mindre dere MÅ rekke en konkret tidsfrist (som feks ei ferge som bare går en gang i døgnet) har dere all verdens tid, og kan spise når det passer og sove når dere er trøtte.

Unngå skader, tenk fremover

* Mange skader oppstår ved rygging, feks. at man rygger i en høy kant eller et utstikkende hustak. Man er gjerne flere i bobilen når man er på tur, det lønner seg ofte å ha en person til fots bak bobilen som kan passe på når man rygger.

Bobilens bredde
* Husk at for profilbiler er selve bodelen litt bredere enn selve fronten. Men sidespeilene er alltid bobilens bredeste punkt, uansett modell.

Bobilens høyde
* Bobilen er høyere enn en personbil. Vær oppmerksom på lave bruer og skilter som angir max høyde.

Bobilens lengde, overheng bak
* Husk at bobilen er lengre enn en personbil. Overhenget bak kan være ganske langt, ta hensyn til dette når du manøvrerer rundt feks i trange bygater.

Skader, vinduer og luker
* Åpne bodelsvinduer/takluker under kjøring en vanlig årsak til skade. Det kan gå bra en stund at luken står åpen, helt til man får sidevind, passerer en motgående trailer, kjører inn i en tunnell eller liknende, alt som medfører raske trykkforandringer eller sterk vind kan føre til at luker og vinduer blir skadet.

Parkering, vinduer og luker
* Hvis du står parkert og forlater bobilen må du huske å lukke takluker hvis du tror det kan bli regn eller vind mens du er borte. Markisen bør også rulles inn dersom du forventer vind. Også kjekt å lukke vinduer hvis du vil unngå tyveri fra bobilen.

Betjening av forskjellige gjenstander

* Når det gjelder gjenstander/møbler/interiør er det sjelden det lønner seg å bruke makt dersom en eller annen luke / hengsel / lås / gjenstand ikke oppfører seg som man forventer – det kan hende det er et triks eller en sikkerhetsbryter som må trykkes inn for å frigjøre gjenstanden, alt må sikres godt siden leiligheten står på hjul!

Sikre alle bevegelige gjenstander
* Før du setter bobilen i bevegelse må du sjekke at alle innvendige og utvendige luker, vinduer, takluker, skuffer og skap, bordplater, dører, kjøleskapsdører, gassflasker osv er forsvarlig lukket og sikret. Husk eventuelt også å felle inn stigtrinnet på inngangsdøra og støttelabbene bak. Eventuelle sykler på sykkelstativet må også sjekkes.

Løse gjenstander
* Alle løse gjenstander må legges på egnet sted og/eller sikres før man begynner å kjøre.

Sikre passasjerer
* Soving i seng, opphold i alkove, bruk av toalett osv må ikke foregå mens bilen beveger seg. Alle som er inni bilen må benytte sikkerhetsbelter under transport.

Dekktrykk, retningsstabilitet
* Bobiler er mer følsomme for feil dekktrykk enn personbiler. Dersom du har for lavt trykk i forhjulene vil det kunne gi utslag i dårlig retningsstabilitet, vandring i veibanen, og ‘klatring’ dersom det er sporete vei. Sjekk derfor først og fremst dekktrykket hvis du merker noe som nevnt over.

Vektfordeling
* Dersom du har mye vekt i garasjen under senga bak i bilen kan bobilen oppleves omtrent som ved lavt dekktrykk. Dette fordi det blir mindre vekt på forhjulene. Da bør du prøve å fordele vekten fremover i bobilen.

Tyngdepunkt
* Som ved alle andre kjøretøy gjelder det å legge de tyngste gjenstandene så langt ned mot gulvet i bobilen som mulig. Bobilen blir da mer stabil, og ved en eventuell kollisjon vil det bli vanskeligere for tunge gjenstander å komme flyvende gjennom lufta.

Kjøleskap
* Bobilenes kjøleskap klarer normalt å dra ned temperaturen ca.15-20 grader i forhold til omgivelsene. Når du parkerer er det derfor en fordel at du plasserer bobilen slik at sola ikke skinner på den siden hvor kjøleskapets lufteriller er plassert, evt at du ruller ut markisen slik at lufterillene ligger i skygge. I tillegg må kjøretøyet stå noenlunde vannrett for å sikre at kjøleskapet fungerer.

Plassmangel, mat
* Vanligvis ikke et problem på ukesturer. Hvis du opplever plassmangel i skuffer og skap kan det lønne seg å ta poser ut av pappesken rundt, halve innholdet er vanligvis luft, feks for kornblandinger.